divendres, 27 d’abril del 2018

Legislació lingüística


El que pretén la nova legislació lingüística és regular l'ensenyament i l'ús vehicular de les llengües curriculars. Per tant, s'aplicarà a tot tipus de col·legi, ja siga públic, privat concertat i privats (encara que en els privats no és obligatori). Al ser el castellà la llengua espanyola oficial el que es pretén és que el valencià tinga la mateixa importància. Per tant, a les aules el que es farà serà donar la mateixa importància a les dues llengües, ja que en la Comunitat Valenciana són cooficials. A més a més, el que també es pretén és donar-li importància a una llengua estrangera, especialment l'anglès.

Per a dur a terme aquest programa d'educació plurilingüe i intercultural el que han de fer els centres és dividir el temps en cada llengua oficial otorgant-li un 25% i en el cas de la llengua estrangera un 15-25%. Tot i això, als nouvinguts se li realitzarà una adaptació d'accés al currículum. Respecte a la divisió del temps, per a fomentar el valencià i millorar la competència en llengües estrangeres se li atorgarà al valencià un 50% del temps curricular i un 25% a l'anglès. D'aquesta manera s'aconseguirà que els alumnes en acabar els ensenyaments obligatoris aconseguisquen el nivell de valencià i castellà equivalent al B1 i un A1 a la primera llengua estrangera. Així com un B2 en valencià i castellà i un A2 en la primera llengua estrangera en acabar els ensenyaments postobligatoris no universitaris.
Com he mencionat anteriorment, per a fomentar l'ús del valencià hi haurà un 50% del temps curricular, tenint preferència els centres no valencianoparlants, els que escolaritzen un nombre elevat d'alumnat nouvingut i els que promouen la normalització del valencià i la millora de la competència en llengües estrangeres. A més, per a vehicular àrees no lingüístiques els docents han d'acreditar el nivell de coneixement C1 de valencià i C1 de castellà i per a vehicular àrees en anglès el professorat ha d'acreditar el nivell de coneixement C1 d'anglès. Però cal destacar que fins al curs acadèmic 2026-2027, es considerarà que disposa de la competència suficient per a vehicular àrees en anglès el professorat que acredite el nivell de coneixement B2 d'anglès.

Finalment, dir que aquesta llei s'implantarà de manera progressiva i que l'avaluació del projecte lingüístic de centre es farà cada quatre cursos escolars. On en aquests resultats els centres educatius hauran de proposar les modificacions necessàries en el projecte lingüístic on l'alumnat assolisca els objectius d'educació plurilingüe i intercultural. Podent sol·licitar la modificació del projecte lingüístic de centre autoritzat abans dels quatre anys.

Des del meu punt de vista pense que la llei està ben plantejada, ja que el que es pretén és donar-li al valencià la mateixa importància que el castellà així com millorar el nivell de competència en llengües estrangeres. Especialment el que també es pretén és fomentar les habilitats orals i d’escolta, ja que aquestes dues habilitats són les que més costen en assolir. Però no es queden clars alguns aspectes com per exemple en quina llengua se va a donar cada assignatura, ja que si volem fomentar l'ús del valencià i donar-li més importància a l'anglès s'hauria de quedar clar en quin idioma s'ha de donar cada assignatura. Ja que per exemple no és el mateix donar ciències en anglès que plàstica, en açò vull dir que si es donara ciències en compte de plàstica en anglès els alumnes aprendran més anglès, ja que els continguts no són iguals i en ciències es treballa més matèria, per tant es fomentaria més l’anglès. A més, cal destacar que si es vol fomentar l'ús del valencià, no sols ha d'aparèixer a l'escola, sinó també s'haurà d'incrementar en altres àmbits com per exemple en la televisió, ràdio, premsa, entre altres. Per a que els xiquets/es es familiaritzen més amb aquesta llengua. Finalment, un altre aspecte que m'agradaria remarcar és que si la teua llengua materna és el valencià s'hauria de donar més assignatures en castellà per a fomentar aquesta llengua, ja que, per exemple, en el meu cas jo sóc valencianoparlant i sols he utilitzat la llengua castellana en pocs àmbits. Per tant, pense que si en l'escola havera cursat més assignatures en castellà dominaria millor aquesta llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada