dissabte, 28 d’abril del 2018

Llei 4/2018, esperança o engany?

Resumen Llei 4/2018

La Llei 4/2018, de 21 de febrer s’encarrega de regular l'ensenyament i l'ús vehicular de les llengües curriculars, alhora que tracta d'assegurar el domini de les competències plurilingües i interculturals de l'alumnat valencià i de promoure la presència en l'itinerari educatiu de llengües no curriculars existents en els centres educatius. La nova llei s'aplica en tots els centres d'educació públics i privats concertats de la Comunitat Valenciana. La norma s'implantarà de manera progressiva d'acord amb el següent calendari: en el curs 2018-2019 a l'educació infantil i primer cicle d'educació primària; en el curs 2019-2020 al segon i tercer cicle d'educació primària i centres d'educació especial, i en el curs 2020-2021 a l'educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i formació de persones adultes. 

Les llengües curriculars en el sistema educatiu són, conforme al nou text, el valencià, el castellà, l'anglès i altres llengües estrangeres, devent els centres educatius promoure un ús normal del valencià. L'article 11 de la Llei 4/2018 disposa que la conselleria competent en matèria d'educació promourà que els centres educatius sostinguts amb fons públics vehiculen el 50% del temps curricular en valencià i un 25% del temps curricular en anglès.

D'altra banda la llei preveu recursos addicionals perquè els alumnes puguen aconseguir els objectius de competència lingüística, entre els quals figuren la dotació de professorat addicional per a implantar el Programa d'educació plurilingüe i intercultural i la promoció d'activitats complementàries i extraescolars en les quals es fomente la competència comunicativa oral en valencià i en anglès. Tindran prioritat en l'aplicació d'aquestes mesures els centres que escolaritzen alumnat majoritàriament no valencianoparlant o alumnat amb el risc d'exclusió, o un nombre elevat d'alumnat nouvingut aquells que promoguen la normalització del valencià i la millora de la competència en llengües estrangeres.

La llei defineix el projecte lingüístic de centre com l'instrument mitjançant el qual cada centre educatiu articula i concreta l'aplicació del Programa d'educació plurilingüe i intercultural d'acord amb les característiques del centre educatiu i de l'alumnat i assenyala que han d'elaborar-ho tots els centres de la Comunitat Valenciana de nivell no universitari sostinguts amb fons públics. Indica l'estructura que ha de tenir, els objectius que ha de complir i el procediment per a la seua elaboració, aprovació i avaluació de resultats.

Dins de la intervenció didàctica i metodològica en l'aula assenyala que el professorat del sistema educatiu valencià adaptarà la programació d'aula als objectius previstos en el projecte lingüístic de centre i prendrà com a referència metodològica l'aprenentatge integrat de llengües i continguts, devent la conselleria competent en matèria d'educació desenvolupar normativament els aspectes metodològics i els processos d'avaluació d'aquesta intervenció didàctica. A més, els centres d'educació secundària obligatòria han de coordinar-se amb els centres d'educació infantil i primària que tinguen adscrits per a garantir la correcta aplicació del Programa d'educació plurilingüe i intercultural i la seua continuïtat metodològica en l'aprenentatge de les llengües.

Nivell de coneixement de llengües exigible al professorat:

Per a l'acreditació del coneixement de llengües pel professorat tindrà competència suficient per a vehicular àrees no lingüístiques en castellà i en valencià el professorat que acredite nivell de coneixement C1 de valencià i C1 de castellà, respectivament, i per a vehicular àrees en anglès el professorat que acredite el nivell de coneixement C1 d'anglès, d'acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües.

La Llei 4/2018 entra en vigor el 23 de febrer de 2018, l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Les disposicions transitòries s'ocupen del calendari d'implantació i normativa aplicable fins a la implantació total del Programa d'educació plurilingüe i intercultural; de l'acreditació transitòria de la competència lingüística en anglès i del projecte lingüístic d'infantil i primària per al curs 2018-2019.

Reflexió personal:

Tot ciutadà valencià o que habite a la Comunitat Valenciana ha de saber expressar-se en l'idioma propi d'aquest lloc. Tanmateix, açò no és la realitat. La realitat és que hi ha milions de ciutadans en aquesta comunitat que som estrangers, que vam vindre quan tindríem 8/9 anys. Com a xiquets és prou fàcil aprendre l'idioma a causa del fet que hem estat/ estem escolaritzats i en el nostre voltant hi ha altres xiquets que parlen en valencià, podem estudiar-ho a classe amb ajuda dels mestres, etc. Però i els pares d'aquests xiquets? 
Aquests mai han pogut tindre la intenció d'aprendre el valencià perquè havien de treballar, no existeix cap programa d'inclusió per als adults i considere que fa falta. A banda d'aquesta xicoteta reflexió sobre el que passa diàriament, m'agradaria introduir una idea que li posaria a la nova llei. Cadascú es deslliure d'escollir com vol estudiar, tenim col·legis públics, privats i concertats i està clar que hem d'aprendre idiomes per al nostre futur. Per tants si realment volem que això siga profitós, jo inclouria 3 setmanes a l'any durant cada trimestre una d'immersions lingüístiques amb professorat natiu i que es puga fer en l'escola pública. Que tothom tinga l'oportunitat d'aprendre d'una forma divertida. Els nivells dels quals es parlen en la llei 4/2018  disminuirien considerablement.




Maria Magdalena Ungureanu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada