dilluns, 5 de juny del 2017

RESSENYA RECURS PER A L'EDUCACIÓ LITERÀRIA

Pràctica 24

RESSENYA RECURS PER A L'EDUCACIÓ LITERÀRIA

Després d’anar a visitar la Biblioteca de Valencia Nicolau Primitiu i informar-me, puc dir que és una biblioteca on es realitza una amplia varietat d’activitats encaminades a promoure la literatura i la creació literària en els xiquets, com per exemple, tallers, recitals, premis, obres de teatre, exposicions, encontres amb autors i publicacions específiques sobre didàctica de la lectura. Una labor en la que la biblioteca té molt present l’opinió dels seus destinataris, sobretot, la dels docents.

Per això, com cada any, es compromet a millorar les seues activitats, fent una enquesta per als mestres, que podem trobar açí:

A més, la Biblioteca Valenciana va informant als interessats sobre les seues novetats, per això, anima a que tothom que vullga assabentar-se s’apunte al seu correu electrònic: bv@gva.es.

El programa d’animació lectora que ofereix la biblioteca per al curs 2016-2017 és el següent:

Exposició:
Fins al 31 d’octubre de 2016, es fa un imaginari del món de Miguel Clatayud, on s’exposen panels amb la bibliografia de Miguel Calatayud i imatges de les portades de les seues obres de manera cronològica. Podem veure un vídeo sobre la exposició en aquesta adreça: https://www.youtube.com/watch?v=JulFN6Toez8&feature=youtu.be

Tallers:
Tallers per grups:
“La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu organitza habitualment activitats que puguen ser útils al món educatiu en la nostra tasca comuna de promoure el coneixement i gaudir de la literatura i de la cultura escrita.
Entre estes accions es troba la nostra oferta de tallers per a grups on prestem especial atenció a la creació literària. Per això, hem organitzat tallers perquè xiquets, jóvens, adults i majors puguen desenrotllar la seua creativitat. Estos tallers comprenen tot tipus de gèneres: Còmic, Narrativa, Poesia.
Com a novetat, enguany hem inclòs altres gèneres habitualment absents de les ofertes de tallers com són el Teatre, el Periodisme i la Biografia.
Així mateix, la Biblioteca Valenciana es fa eco en esta programació d’efemèrides de clàssics universals com Cervantes o Shakespeare (2016) o de figures com Vicente Blasco Ibáñez (2017), autor este últim al qual la Biblioteca Valenciana dedicarà un gran exposició en 2017 pels 150 anys del seu naixement.” Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
Còmic: vinyetes d’ahir i d’avui (Inclou visita guiada a l'exposició Imaginari. El món de Miguel Calataiud).
Narrativa: El Quijote (Inclou visita teatralitzada a l'exposició sobre Cervantes i Shakespeare)
Teatre: Hamlet (Inclou visita teatralitzada a l'exposició sobre Cervantes i Shakespeare)
Periodisme: “Premsa satírica” (Inclou visita guiada a l’exposició sobre premsa satírica valenciana)
Poesia: una mirada poètica (Inclou visita guiada especial)
Biografia: Com escriure una biografia (inclou visita guiada)
Historia: Blasco Ibáñez i el modernisme (Inclou visita guiada a l’exposició sobre Blasco Ibáñez)
Literatura: Blasco Ibáñez costumbrista (Inclou visita teatralitzada a l'exposició sobre Blasco Ibáñez).

Tallers per a particulars:
“Enguany hem prestat especial atenció a la creació literària. Per això, hem organitzat tallers per a grups perquè xiquets, joves, adults i majors puguen desenrotllar la seua creativitat, uns tallers que comprenen tot tipus de gèneres.
Junt amb estos tallers pensats per a grups escolars o associacions, enguany la Biblioteca Valenciana ha organitzat un taller molt especial dirigit a qualsevol interessat que desitge endinsar-se en el món de la creació literària. De la mà de l'escriptor i docent, Vicente Marco, i durant cinc dissabtes consecutius, aquells que els desitgen puguen iniciar-se en este apassionant món. I tot això en un espai singular de les nostres Lletres: el Monestir de Sant Miquel dels Reis. També, de la mà de María Ángeles Chavarría, aquells que ho desitgen poden iniciar-se en aquest apassionant món, en concret en la escriptura de la biografia” Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
Creació literària (Vicente Marco)
Com escriure una biografia (María Ángeles Chavarría)

Taller escolar d’estiu:
"La Biblioteca Valenciana ha organitzat este taller especial en què, partint de textos d'escriptors valencians com Blasco Ibáñez, Miguel Hernández, Joan Fuster o Azorín, els participants treballaran els objectius del mil·lenni per mitjà de dos divertides activitats en què la paraula escrita és la protagonista. A més, visitaran el Monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana." Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
Taller: Escriptors responsables. La Biblioteca Valenciana amb els objectius del Mil·leni.

Trobades:
“Segurament, la més important d'estes iniciatives és el cicle Escriptors en la Biblioteca Valenciana que pretén acostar la lectura a tot tipus de públic, especialment als més joves. Un cicle pel qual han passat ja més de 50.000 persones i en el que la col·laboració amb el món educatiu és primordial. En eixe sentit, les trobades són la culminació d'un treball que comença en les aules amb l'estudi de l'obra d'un escriptor o escriptora i que culminen amb una xarrada amena i interactiva entre l'autor i els seus (nous) lectors.” Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
Els escriptors que trobem són: Victor G. Labrado, Luis Landero, Fani Grande, Marta Sanz, Antonio Cabrera, Joan Olivares, Teresa Broseta, Antonio Muñoz Molina, Miguel Calatayud-Cristina Durán.

Teatre:
"Enguany hem volgut prestar especial atenció al teatre. Per això, hem organitzat diverses representacions teatrals com esta versió dramatitzada sobre el Segle d'Or Valencià, coincidint amb el final de l'Any Isabel de Villena. En esta obra, la Companyia CRIT ens porta al segle XV valencià a través de molts dels escriptors que van viure en la València de llavors. Un espectacle "solidament bastit, divertit i didàctic", en paraules de Josep Lluís Sirera, que "representa una passa endavant en el camí de CRIT per tal d'acostar el nostre riquíssim patrimoni cultural als valencians d'ara". Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
Any Isabel de Villena: Quatrecents!! Podem veure el teatre en aquesta adreça: https://www.youtube.com/watch?v=uIGHGennTbw&feature=youtu.be

"Enguany hem volgut prestar especial atenció al teatre. Per això, hem organitzat diverses representacions teatrals com esta versió dramatitzades dels Entremesos de Cervantes, autor del qual es compleix en 2016 el 400 aniversari de la seua mort i del qual la Biblioteca Valenciana custòdia una important col·lecció, l'anomenada Col·lecció Cervantina, formada per més de 4.000 documents. En este espectacle s'escenificaran dos dels entremesos cervantins més coneguts, El jutge dels divorcis i El retaule de les meravelles, constituint una nova ocasió per a tornar a reivindicar la bona literatura i el bon teatre." Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
IV Centenari Cervantes: El juez de los divorcios, El retablo de las maravillas. Podem veure el teatre en aquesta adreça: https://www.youtube.com/watch?v=EvdC2nVKseY&feature=youtu.be

Club de lectura-conferències
La necessitat dels clàssics
“El Club de Lectura Sant Miquel dels Reis pretén ser un fòrum permanent de conversacions literàries. Naix amb la idea que els lectors tinguen un espai propi, en un marc arquitectònic incomparable, on escoltar i parlar de llibres. La bona acollida de la primera temporada del CLUB DE LECTURA I CICLE DE CONFERÈNCIES sobre la necessitat dels clàssics ha sigut un estímul per a projectar una segona edició. Tal com hem fet en la primera temporada, ens proposem alternar conferències i reunions del Club de Lectura amb temps suficient per a llegir o rellegir els llibres seleccionats. El criteri de selecció ha vingut dau pel suggeriment que, més enllà de les nostres fronteres lingüístiques i temporals, i inclús de les preferències personals, hi ha un món de simpaties i diferències que ens invita a superar la "pobresa de l'experiència": el de la Weltliteratur o "literatura mundial", com la va designar Goethe. Ens alegra comprovar que l'afany de conèixer els grans autors universals passa per consolidar, en la Biblioteca Valenciana, una comunitat de lectors que comparteixen la idea que el millor d'un llibre no s'esgota en si mateix, ni en un mateix." Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

Dies especials
Dia del Llibre Infantil i Juvenil en la Biblioteca Valenciana, con Sensi Romero

"La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu organitza habitualment activitats que puguen ser útils al món educatiu en la nostra tasca comuna de promoure el coneixement i gaudi de la literatura i de la cultura escrita. Junt amb els tallers pensats per a grups escolars o associacions, enguany la Biblioteca Valenciana, en el marc del Programa d'Animació a la Lectura 2016-2020, ha organitzat dos activitats molt especials per a xiquets i pares en una data tan emblemàtica com el Dia del Llibre Infantil i Juvenil (2 d'abril) : un taller infantil per als més menuts i una xarrada dirigida a pares i educadors que vullguen introduir en la lectura als xiquets i xiquetes. I tot això en l'incomparable marc del Monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana, i de la mà de l'escriptora, editora i presentadora valenciana, experta en literatura infantil, Sensi Romero." Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada