diumenge, 26 de març del 2017

Gènere assagístic

“Entendrem, doncs, per gèneres assatgístics l'extensa producció textual altament elaborada no artística ni científica (Aullón de Haro, P.)

Els gèneres assagístics constitueixen una meitat de la Literatura, es a dir una meitat dels discursos no pràctics ni estàndards, de les produccions textuals altament elaborades. Es tracta d’un gènere literari que es caracteritza per desenvolupar un tema o reflexió d’una forma lliure i personal. L’autor exposa el seu pensament sense seguir una estructura rígida o marcada, expressant les seues idees normalment en prosa i de forma subjectiva. Pot tenir una extensió variable, fet que permet a l’autor desenvolupar la seua tesi al seu gust.
En canvi, Ortega i Gasset va definir l’assaig com “dissertació científica sense prova explicita”. Un exemple de text assagístic és el següent:

"Haurà de fer-se així en assajos d'aquest gènere, on les doctrines, bé que conviccions científiques per a l'autor, no pretenen ser rebudes pel lector com a veritats. Jo sols oferisc possibles maneres noves de mirar les coses. Convide al lector a què les faça per si mateix; que experimente si, en efecte, proporcionen visions fecundes; ell, perquè, en virtut de la seua íntima i lleial experiència, provarà la seua veritat o el seu error. En la meua intenció porten aquestes idees un ofici menys greu que el científic; no han d'obstinar-se en què altres les adopten, si no merament volgueren despertar en ànimes germanes altres pensaments germans".
(Ortega i Gasset, J)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada