dissabte, 25 de març del 2017

Pla lector

Un pla lector és un document de referencia que, després del diagnòstic de la situació, determina objectius per als alumnes, centre educatiu i familia en relació amb la millora de la competència lectora de l'alumnat.

Té que estar basat en llibres assequibles per a un alumnat amb diversos nivells de comprenció lectora , així com diferents interessos temàtics per a fomentar el gust per la lectura.

No hi ha un pla lector model. Cada centre, cada grup, cada alumne requereix una anàlisi prèvia abans que el docent decideixi quins seran els títols, i les activitats que els acompanyen, que hauran de configurar aquest pla d’actuació.

A més, un pla lector ha de servir perquè cada aprenent prengués consciència del creixement de la seva capacitat lectora i de la seva capacitat d’anàlisi de fets, situacions i personatges, i descobrís la bellesa en el llenguatge.

A nivell de centre, el pla lector ha de ser capaç de compartir estratègies entre el professorat, optimitzar els recursos de què disposa el centre i sistematitzar accions que vagen en la línea d’augmentar els lectors entre la població escolar; no sols de l’alumnat sinó també de la resta de la comunitat escolar. Per tant, el pla ha de ser un exemple de coordinació entre tots i totes.

Finalment, el foment lector té una implicació directa amb el foment escriptor. Els dos són processos cognoscitius i creatius. Els dos comporten pràctica individual i col·lectiva (social), i els dos formen part de la necessitat humana de comunicar. Comuniquem idees, tant les que llegim com les que escrivim, malgrat que siguen de coneixement, d’investigació, d’estudi, de plaer, de diversió...

Concloent, un Pla lector és un programa que conté una sèrie d’actuacions que persegueixen afavorir l’interés per la lectura entre els xiquets i les xiquetes. Parteix, a més, de la consideració de la lectura com a instrument fonamental per a l’aprenentatge en totes les àrees de l’ensenyament, i també com a font d’entreteniment i plaer, com diu l’editorial Bromera.


Editorial LaGalera. Recuperat de: http://www.lagaleraeditorial.com/ca/pla-lector
Editorial Bromera. Recuperar de: https://www.bromera.com/pla-lector/quees.php



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada