dissabte, 25 de març del 2017

Literatura (i fet literari)

El primer autor que va definir “literatura” va ser R. Jakobson, qui afirmà que lo literari és la revaluació del text perquè el propòsit de l’autor és estètic. 
  
La paraula literatura va nàixer quan s’inventà la impremta i es començà a difundir la paraula escrita. 

La literatura no és un conjunt d’obres o una categoria, sinó que més bé és la pràctica de l’escriptura. (Roland Barthes).

Però aquesta definició no té en compte el fet literari. El fet literari és anterior a la generació de l’escriptura, ja que a l’Antiguitat i a l’Edat Mitjana la literatura era de transmissió oral. No estava la figura de l’escriptor, però estava la figura del joglar.

Encara així, aquesta definició va canviar al llarg del temps depenent del context històric.

Etimològicament, “literatura” ve del llatí Littera, que significa “lletra” o “lo escrit”. Per la seua etimologia, la literatura està lligada a la cultura, però aquesta definició deixà fora la literatura de transmissió oral, que és la primera manifestació literària coneguda. Segons Aristóteles, literatura és l’art de la paraula. 

A pesar de molts intents, no ha hagut un consens per a traure una definició global de literatura. Per això, trobem diversos autors que donen la seua definició pròpia de literatura:

S’entén per literatura el conjunt de textos que són producte de l’art de la paraula. (J. Domínguez Caparrós).

L’objectiu de la literatura és la literalitat, que és el que fa d’una obra determinada una obra literària. (Roman Jacobson).

La literatura és un medi de tomar posició front als valors de la societat. Digam d’una volta que és ideologia. Tota literatura ha sigut sempre les dues coses: art i ideologia. (Joaquín Xirau)

La literatura és l’art que empra la paraula com a medi d’expressió, la paraula parlada o escrita. (Maria Moliner).

Wolfang Kayser planteja canviar el termini “literatura” per el de “belles lletres”, per poder diferenciar-la de la parla i dels textos no literaris. 

D’altra banda, segons la RAE, trobem que es tracta d’una paraula polisèmica:

La literatura és l’art que empra com a medi d’expressió la llengua; conjunt de les produccions literàries d’una nació, època o gènere; conjunt d’obres que versen sobre un art o una ciència.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada